Еднодневни

Българският Стоунхендж и паметникът на Вълчан Войвода в с. Раювци
Маршрут: Свиленград - Любимец - Харманли - Хасково - Димитровград - Елена - Раювци

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:


от:
35лв.
Принтирай
Програма

Отпътуване от гр. Свиленград в 06:30ч. (магазин Жанет), гр. Любимец в 06:50ч. (сп. "Мангъра"), гр. Харманли в 07:10ч. (хотел "Хеброс"), гр. Хасково в 07:45ч. (бензиностанция "ШЕЛ" кв. "Орфей"), гр. Димитровград в 08:00 (Новата автогара) в посока град Елена. Пристигане в старопланиснкия град преди обяд. Посещение на Архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливница”, който предоставя на своите посетители възможността да се запознаят със символите на града – часовниковата кула от 1912 год, първото класно училище, църквата „Св. Никола”, датираща от 1804 г. и Камбуровия хан. Свободно време за разходка и обяд в центъра на града. Ще имате възможност да опитате един характерен образец на традиционната кухня в града -  местният деликатес – Еленски бут, който представлява солен и сушен свински бут, приготвян само в района на гр. Елена.
Отпътуване за едно село считано за перлата на Еленския балкан, едно кътче от рая с много история - село Раювци. Посещение на издигнатия през 2015 год. мемориалния комплекс в чест на именития местен Вълчан Войвода. Мястото е добре подбрано, защото от 10 метровата статуя на хайдутина има 360 градусова панорама към многобройните гънки на Предбалкана и прекрасна гледка към язовир Йовковци, давайки усещане за свобода и спокойствие. Навсякъде в местносста се носят легенди за местния закрилник, за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата и образованието на българите. Вълчан Войвода, чийто живот е обвит в легенди и е оставен встрани от признатите поборници, дочаква освобождението на България. Умира на 104 години, на 23 март 1879 година. Неустрашимият хайдутин остава завинаги на Вълчова поляна с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор. Нему принадлежат думите: "Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците!"
Непосредствено до паметника се намира и т.нар. „Българският Стоунхендж”.
По подобие на световно известния мегалитен паметник също така в кръг са подредени и „Раювските камъни”. Огромните каменни късове обособяват едно магично място с много силна енергия в центъра на кръга. Всеки един камък е детайлно обработен и поставен с целта да припомни велика мисъл, цитат или някоя ценност към всеки посетител. Всички те предизвикват размисъл и безспорно във всеки един от тях има закодирана истина, до която всеки сам трябва да стигне. Посланието на Паисий Хилендарски е под формата на отворен пергамент и започва с първите букви на азбуката ни. Издълбани са и малко познати мисли на Ботев, Левски, Стефан Стамболов, Гоце Делчев, Бачо Киро и Колю Фичето. След като прочетеш всички ти се иска да ги препрочиташ отново и отново.
Тук
в местността Вълча поляна – в близост до паметника на Вълчан войвода, вековен дъб хвърля сянката си върху старо черковище, на метри от което, е издигнат параклиса св. Петка Търновска.Легендите разказват, че това място е създадено от Бог и е заредено с положителна и чудодейна сила, и няма как да не го усетите, когато го посетите. Магията на мястото ще ви грабне и ще Ви накара да се връщате отново и отново. В параклиса може да запалите свещ, а в намиращата се в непосредствена близост беседка да отпочинете и да се насладите с всичките си сетива на това вълшебно място. 
Отпътуване обратно в следобяда и пристигане вечерта.

 

Цената включва:

 • Транспорт с луксозен туристически автобус
 • Водач от агенцията
 • Медицинска застраховка за лица до 70 год.

 

Цената не включва:

 • Входните такси на посещаваните туристически обекти
  Класно училище „Даскалоливница”: възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 год. и инвалиди - безплатно
  -
  Църква „Свети Никола”: възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 год. и инвалиди - безплатно
  -
  Камбуров хан: възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 год. и инвалиди - безплатно
  - Обходен билет - за 3-те обекта - 4 лв.
 • Разходи от личен характер

 

Гарантирано връщане на платените суми при обявяване на извънредно положение или забрана за пътуване!

Цени

Дата Отпътуване от Хасково и Димитровград Отпътуване от Харманли Отпътуване от Любимец Отпътуване от Свиленград
22.05.2021 г. 35 лв. 38 лв. 40 лв. 42 лв.