Двудневни

Пещера Магурата - крепостта Баба Вида - Белоградчишки скали
Маршрут: Свиленград - Любимец - Харманли - Хасково - Димитровград - крепост Траянови врата - Мездра - пещера Магурата - Видин - Белоградчик

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:


от:
100лв.
Принтирай
Програма

Първи ден: Отпътуване от гр. Свиленград в 05:00ч. (магазин „Жанет”), гр. Любимец – 05:20ч. (сп. „Мангъра”), гр. Харманли – 05:40ч. (хотел „Хеброс”), гр. Хасково – 06:15ч. (бенз. „ШЕЛ” кв."Орфей"), гр. Димитровград - 06:30ч. (Новата автогара). Посещение на крепостта при прохода Траянови врата. Съвременното наименование Траянови врата идва от некоректното приписване на римската крепост в прохода на император Траян. В действителност крепостта е по-късно съоръжение. Крепостта Стенос е проучена през 1975 г. при разкопки, ръководени от Димитрина Джонова. Сградата се е състояла от вътрешен двор, приземен етаж, 6 входа и 3 вътрешни кули. Датата на първоначалното строителство на крепостта е неизвестна, като първите писмени сведения за нея са от III век. Крепостта е известна също и като Щипон. Реставрираните руини в прохода са останки от крепостния комплекс, изграден през V век. Свободно време за разходка и снимки. Отпътуване за гр. Мездра. Посещение на Археологически комплекс Калето, съхраняващ 70-вековна история, се намира в югозападния край на Мездра, върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър. Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес.  На този кръстопът на цивилизациите са събрани останки от цялата човешка история – от каменно – медната епоха до Средновековието.  Хълмът над река Искър е запазил следите от две последователно съществували укрепени селища от края на каменно-медната епоха (втората половина на V хил. пр. Хр.)и преходния период към бронзовата епоха (първата половина на IV хил. пр. Хр.), които са унищожени при стихийни пожари. Многобройните находки от разкопките на „Калето“ недвусмислено показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център.Свободно време за разходка и снимки. Отпътуване за една от най-големите, красиви и интересни пещери в България – Пещера Магурата. Известна е с добре запазените скални изображения от живота на първобитните хора, фантастични подземни образувания и естественото шампанизиране на вино в една от залите. Възможност за закупуване на различни сортове сухо, полусухо и естествено пенливо вино от производител – Винарска изба “Магурата” След близо едночасова разходка из подземния свят ви очаква приказната гледка на Рабишкото езеро - най-голямото вътрешно безотточно езеро за страната. Привлекателно място за лов и риболов. Отпътуване към Видин. Настаняване в хотел 2/3*. Свободно време за почивка и вечеря. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Освобождаване на хотела и посещение на крепостта „Баба Вида”, разположена на големия завой на река Дунав. Свързана е с легендата за трите сестри – Вида, Кула и Гъмза. През 14 в. тя е столица на Видинското царство и седалище на последния български средновековен владетел Иван Срацимир. От кулите на крепостта се открива панорамна гледка към Дунава, а в част от вътрешните помещения може да се разгледа временна музейна експозиция. „Баба Вида“ единствената изцяло запазена средновековна крепост в България. Разходка във Видин, по време на която се разглеждат отвън: синагогата - втора по големина в България след софийската; турската поща - единствената изцяло запазена стара поща у нас; джамията на Осман Пазвантоглу, славеща се украсата на минарето си, и мавзолеят на първия български екзарх-Антим I. Пътят минава през крайдунавския парк и продължава към катедралния храм „Свети Димитър“ - втори по големина в България. Отпътуване за град Белоградчик. Посещение на Крепостта - една от най-добре запазените крепости в България. Разходка из двете уникално съчетани забележителности: древната и естествената крепост на природния феномен Белоградчишки скали . Достойни да бъдат едно от новите седем чудеса на света с причудивите си и изящни форми, красота и внушителни размери. Привлекли погледа на геолози, изследователи и туристи от цял свят. Свободно време за обяд. Следобед отпътуване наобратно и късно вечерта пристигане.

 

Цената включва:

 • Транспорт с луксозен туристически автобус
 • Нощувка със закуска в хотел 2/3*
 • Водач от агенцията
 • Екскурзоводско обслужване
 • Медицинска застраховка за лица до 70 год.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер
 • Входните такси на посещаваните туристически обекти
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 70 г. - 5 лева

  Входни такси с ориентировъчни цени:

 • Крепост "Стенос" /Траянови врата/ - редовен билет - 3.00 лв., ученици и пенсионери - 1.50 лв.
 • Археологически комплекс "Калето" - редовен билет - 3.00 лв., ученици и пенсионери - 1.50 лв.
 • Пещера "Магура" - Ученици, студенти и пенсионери - 7.00 лв.; Възрастни - 9.00 лв.
 • Крепост "Баба Вида" - Ученици, студенти и пенсионери - 2.00 лв.; Възрастни - 4.00 лв.
 • Крепост "Калето", Белоградчишките скали - Ученици, студенти и пенсионери - 3.00 лв.; Възрастни - 6.00 лв.

 

Доплащане за:

 • Единияна стая - 20 лв.

Отстъпка за:

 • Дете до 11 год. настанено в стая с 2-ма възрастни - 15 лв.

  

Гарантирано връщане на платените суми при обявяване на извънредно положение или забрана за пътуване!

Цени

Дата Отпътуване от Свиленград Отпътуване от Любимец Отпътуване от Харманли Отпътуване от Хасково и Димитрвоград
23.10.2021 - 24.10.2021 г. 110 лв. 108 лв. 105 лв. 100 лв.