Двудневни

Русе - Ивановски скални манастири - Червен - Пещера Орлова чука
Маршрут: Свиленград - Любимец - Харманли - Хасково - Димитровград - Пещера Орлова чука - Ивановски скални манастири - с. Червен - Русе

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:


от:
68лв.
Принтирай
Програма

Първи ден: Отпътуване от гр. Свиленград в 06:00ч. (магазин "Жанет"), гр. Любимец в 06:20ч. (сп. „Мангъра”), гр. Харманли в 06:40ч. (хотел "Хеброс"), гр. Хасково – 07:10ч. (бензиностанция "ШЕЛ" кв. "Орфей"); гр.Димитровград - 07:25ч. (новата Автогара). Преди обяд пристигане на шървата спирка от маршрута, а именно пещерата Орлова чука. Пещера Орлова чука е открита е през 1941 година. В хода на проучванията й, в нея са намерени останки от праисторически хора. Пещерата е изградена от варовикови скали. Дължината на галериите е с обща дължина от около 14 километра, което я поставя на второ място в България след пещера Духлата в планината Витоша. До пещерата води стръмна пътека от каменни стъпала. Както в много от облагородените пещери, в пещера Орлова чука могат да се видят красиви галерии и да се наблюдават характерните пещерни образувания. Температурата е постоянна през цялата година и е сравнително висока – около 14 градуса. Отпътуване за село Червен. Това е един от най-големите военно-административни, стопански и църковно културни центрове на Второто българско царство (ХІІ-ХІ V в.). Разкрити са замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки. Сред тях се открояват няколко монетни съкровища, накити, епиграфски паметници, керамика, предмети на бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др. Свободно време. Отпътуване за уникалните Ивановски скални манастири до с. Иваново - един от най-големите културни и духовни центрове на Второто българско царство, включени в списъка със защитените световни културни паметници на ЮНЕСКО. Манастирът е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век. Стенописите в църквата „Св. Богородица” са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите.  Отпътуване за Басарбовски манастир „Свети Димитрий Басарбовски”, разположен в долината на река Русенски Лом. Това е единственият в България действащ скален манастир. Отпътуване за гр. Русе. Настаняване в хотел 3*. По желание организиране на вечеря срещу допълнително заплащане. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Освобождаване на хотела. Разходка из гр. Русе и посещение на някои от най-известните забележителности и музейни обекти на града. Посещение на Регионален Исторически музей. Основан е през 1904г. Първоначалният замисъл е сградата да се използва като резиденция на княз Александър I Батенберг, затова и до днес се нарича Дворецът Батенберг. В основата му стоят археологически сбирки на Карел и Херменгилд Шкорпил и на естествоизпитателя Васил Ковачев, които са били събрани в Русенската мъжка гимназия "Княз Борис". Посещение на къщата-музей на Баба Тонка. Сградата, в която се помещава новооткрития музей е напълно ремонтирана и укрепена. В подземието са изложени макети, експонати на затворнически вериги, а помещението е озвучено. Посещение на къщата музей на Захари Стоянов. Това място е пропито със спомени за този невероятен човек, чието име всъщност е Джендо Стоянов Джедев, роден в село Медвен, Сливенско. Участник е в Априлското въстание от 1879 година. Свободно време за разходка и обяд. Посещение на Пантеонът на Възрожденците. Той е разположен в старото гробище на град Русе, в Парка на възрожденците. Той е издигнат в памет на българите, дали живота си за свободата на България. Той представлява паметник-костница, съхраняваща костите на 453-ма революционери и опълченци, участвали в Руско-турската война (1877-1878г.), четници и културно-просветни дейци. Тук са положени костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Тома Кърджиев, Атанас Узунов, Олимпи Панов и др. Посещение на Националният музей на транспорта и съобщенията. Той е създаден по случай 100 години от навлизането на жп транспорта в България през 1966г. и е ведомствен обект на БДЖ. Разполага с експозиции на открито и в зали в сградата на първата гара в България, която се намира под Младежкия парк в Русе. Предсавя развитието на железопътния и речен транспорт.д Свободно време за разходка. Късния следобед отпътуване наобратно и вечерта прибиране.


Цената включва:

 • Транспорт с луксозен туристически автобус
 • Нощувка със закуска в хотел 3* в Русе
 • Медицинска застраховка до 70 год.
 • Водач от агенцията

 

Цената не включва:

 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 70 г. - 5 лева
 • Входните такси на посещаваните туристически обекти
  • Ивановски скални манастири - 4 лв./възрастен;   2лв./ученици
  • Скален манастир Димитрий Басарбовски - 4 лв./човек
  • Средновековен град и крепост Червен - 3лв./човек
  • Пещера Орлова чука - 5 лв/възрастен; 2 лв./ученици и пенсионери
  • Регионален исторически музей, гр. Русе - 4 лв./човек;   2лв./ученици и студенти
  • Музей Баба Тонка - 4лв./възрастен;   2лв./ученици и студенти
  • Къща-музей Захари Стоянов - 4 лв./възрастен;  2 лв./ученици и студенти
  • Пантеон на възрожденците - 4 лв./възрастен;   2лв./ученици и студенти
  • Национален музей на транспорта и съобщенията - 6лв/възрастен;  2лв./ученици и студенти


Цени

Дата Отпътуване от Свиленград Отпътуване от Любимец Отпътуване от Харманли Отпътуване от Хасково и Димитровград
20.11.2021 - 21.11.2021 г. 78 лв. 75 лв. 73 лв. 68 лв.