Еднодневни

Кукерски празник в Перник
Маршрут: Свиленград - Любимец - Харманли - Хасково - Димитровград

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
29.01.2022 г.

от:
45лв.
Принтирай
Програма

       Отпътуване от гр. Свиленград - 05:00ч. (паркинга на магазин "Жанет"), гр. Любимец - 05:20ч. (сп. "Мангъра"), гр. Харманли - 05:40ч. (хотел "Хеброс"), гр. Хасково - 06:15ч. (бензиностанция "ШЕЛ", кв. "Орфей"), гр. Димитровград - 06:30ч. (Новата автогара). Пристигане в гр. Перник преди обяд. Разположен в югозападната част на България, градът е най-многочисленият в този регион след столицата.От 1995г. градът е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Ежегодно провежданият фестивал "Сурва" е причината за тази международна известност и основна цел на посещението ни. Фестивалът е връх в маскарадните игри, организирани в страната - събира групи от всички фолклорни области на България, както и гостуващи групи от груги държави, някои от които ще участват за първи път. Тези групи са както от регионите на близките ни държави - Сърбия, Македония, Гърция и Румъния, така и от далечни екзотични земи. За първи път интерес за участие в пернишкия фестивал е заявила група от Мали, която представя африкански маскараден обичай. 

    Освен шествието от изпълняващи обредни танцимаскирани мъже - "кукери", голям интерес предизвиква и традиционно организираната "Работилница за маски". 

      През този ден на фестивала "Сурва" в Перник кукери, мечки, дяволи, хлопане на чанове заливат града и всеки става част от невероятното изживяване.

       Свободно време за разходка. Късния следобед отпътуване на обратно.

Цени

Дата Свиленград Любимец Харманли Димитровград и Хасково
29.01.2022 г. 50 лв. 49 лв. 47 лв. 45 лв.