НОВА ГОДИНА 2022

НОВАТА 2022 В ЕСКИШЕХИР - ВЕНЕЦИЯ НА ИЗТОКА
Маршрут: Хасково - Димитровград - Харманли - Любимец - Свиленград - Чанаккале - Асос - Бурса - Улудагъ - Ескишехир

Продължителност: 6 дни / 5 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
28.12.2021 - 02.01.2022 г.

от:
939лв.
Принтирай
Програма

 

НОВАТА 2022 В ЕСКИШЕХИР - ВЕНЕЦИЯ НА ИЗТОКА, ГРАДЪТ НА НАСТРАДИН ХОДЖА И НА СТУДЕНТИТЕ

 

Първи ден: Отпътуване от Димитровград преди обяд по маршрут Димитровград - Хасково - Харманли - Любимец - Свиленград. Преминаване на ГКПП Капитан Андреево / Капъкуле. Продължаваме по маршрут Одрин - Хавса - Узункьопрю - Кешан - Гелиболу. Преминаване с ферибот на пролива Дарданели между Гелиболу - Лапсеки. Ще научим за славата на тези земи и ще сме едни от първите, които ще се насладят на панорамни снимки към най-големия висящ мост в света, чието официално откриване предстои през март 2022. Пристигаме в Чанаккале - най-големият град в района на пролива, район с бурна и вълнуваща история, датираща от 3 000 г пр. н. е. Настаняване в хотел. Кратка почивка. Ще направим пешеходна разходка до часовниковата кула, крепостта Чименлик и морския музей. Ще се снимаме и на Троянския кон, подарен на града от Брад Пит от едноименната продукция през 2004 г. Морска вечеря в ресторант с вечерен изглед към пролива. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Отпътуваме за Ассос или Бехрамкале, живописно разположен на полуостров Бига, на брега на Егейско море. Ще посетим първо храма на Аполон Симентеос. След това продължаваме към руините на древна Троада. Градът е основан между 1 000 и 900 г. пр.н.е. от еолийски колонисти от Лесбос, за които се твърди, че идват от Метимна и се възползват от благоприятния релеф на бреговата ивица. През 334 г. пр.н.е. персите са прогонени от Александър Велики. Между 241 и 133 пр.н.е. градът е управляван от царете на Пергам, но през 133 г. пр.н.е. те губят контрола му и той става част от Римската империя. Днес много от старите сгради на Ассос са в руини, но Бехрамкале все още е активно пристанище на Троада. В акропола на 238 м над морското равнище са останките от храма на Атина в дорийски стил с шест от оригиналните 38 колони, но с 32 запазени оригинални капители, по които археолозите съдят за оригиналната му архитектура и строителство. Западно от акропола се намира добре запазената градска стена и главна порта с високи близо 14 м кули. Древен павиран път води на североизток през портата до руините на голям гимназион, агора и булевтерион от II век пр.н.е. На юг към морския бряг се намира амфитеатър, построен за 5 000 зрители. През 2018 г. археолозите откриват много стригили - железни и изработени от бронз. 2 200-годишна лъвска скулптура от елинистическия период и 1 500-годишна каменна пещ, датираща от византийско време, също са разкрити от археолозите тук. Време за обяд в Ассос, да си поглезим вкусовите рецептури с местната кухня. Продължаваме по нашия маршрут покрай живописния Едремитски залив, посока към Балъкесир - Сусурлук - Караджабей - Бурса. Пристигаме в Бурса - административен център на едноименният вилает и града на коприната. Ще направим кратка спирка и фото пауза на един от символите - Старият чинар. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

Трети ден: Закуска. Този ден ще посветим на някои от местните забележителности. Бурса става първата столица на младата Османска империя, след като градът е превзет от Орхан Гази - първият султан на империята през 1326 г. Тук процъфтява османската архитектура. Има повече от 125 джамии. Ще посетим Зелената джамия - сред най-хубавите на Турция. Работата по нея започва през 1421 г, по време на царуването на Мехмед І Челеби (1413-1421). Красотата и се вижда от мраморния вход, където в камъка са издялани сложни, но леки мотиви. Вътре е море от синьо-зелени плочки от Изник. Централната зала има два ниски купола, единия от които изпраща надолу лъч светлина, осветявайки фонтан, направен от парче мрамор. Зеленият мавзолей е гробницата на Мехмед І Челеби, построен през 1424 г. Продължаваме с панорамната площадка Топхане, с часовниковата кула от времето на султан Абдул Азис и гробниците на султаните Орхан и Осман. Свободно време в Коза хан, да изпиете чаша ароматно кафе или турски чай, и да се потопите в коприненото царство. Следобед ще се изкачим с телеферика до Улудагъ - най-големият зимен курорт на страната. Националният парк си струва да се усети по всяко време на годината заради фантастичните гледки и кристално чистия въздух. Улудагъ е сред няколкото десетки планини, които в древността носят името Олимп. Според преданията от склоновете й, древногръцките богове наблюдават Троянската война и се намесват в развитието й на страната на едната или на другата воюваща сила. По-късно планината става убежище на монаси, откъдето идва и разговорното й име Кешиш Даъ (Монашеската планина). Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Четвърти ден: Закуска. Отпътуваме за Ескишехир - градът на Настрадин Ходжа. Модерен град в Анадола, построен по европейски образец. Тук може да изпиете силно турско кафе, да хапнете традиционни сладкиши и да поплавате на гондола. Ескишехир в превод от турски означава „Стария град“. Град на университети и паркове. Тук на всяка крачка може да намерим забележителности. Старата му част напомня много на Копривщица с ниските си цветни къщички. Тук могат да се купят традиционни турски сладкиши, както и типичните за региона накити от морска пяна. Въпросната пяна представлява мек минерал, който се добива само край Ескишехир. От него се изработват и лули, за които се смята, че пречистват тютюна при пушене. Казват, че тук е най-вкусното реване в цяла Турция. Голяма част от местните жители са преселници от България. Не пропускайте да се снимате и до някоя от забавните скулптури, пръснати в целия град. Попътно ще разгледаме етнографското селище Джумалъ къзък. Според местните жители, които живеят в автентичната атмосфера на средновековието, селото им датира от 700 години. Старата архитектура е напълно запазена, променен е единствено поминъка на населението. Той вече не е земеделие и дърводобив, а туризъм и търговия. Тук ще имате възможност да опитате екологично чисти продукти, изработени от тях, от трахана до гьозлеме, приготвени по вековни рецепти. Може и да пийнете чаша турско кафе във филджанчета от времето на султаните. Продължаваме към Ескишехир. Пристигаме и ще направим разходка в парка Сазова. Настаняване в бутик хотел в центъра. Свободно време с възможност за разходка с гондола по река Порсук. Празнична новогодишна вечеря в ресторант CEVRIYE с организиран трансфер. Нощувка.

Пети ден: Късна закуска. Отпътуваме за Фригийската долина, наричана още и малката Кападокия. Ще се докоснем съвсем отблизо с останалото от града и акропола на легендарния фригийски цар Мидас. Въпреки че е по-познат от приказките и преданията, владетелят реално съществува и управлява долината преди близо 2 600 години. И за това има и доказателство - фригийски надпис върху висока 20-метрова скала, позната като Язалъкая или Писаната скала. Скалата, която веднага ще ви смае не само с височината си, но и с красивата си украса, приличаща на лабиринт и надписите на фригийски, които всъщност и споменават цар Мидас и датират от около 8-6 век преди Христа. По това време Язалъкая е второто най-важно селище за фригийското царство след столицата Гордион. Мястото е охранявано от 4 крепости, като само кратък поглед към близките върхове ще е достатъчен, за да ги откриете безпогрешно. Вертикалната писана скала прилича на вход на храм, но всъщност представлява плитко изсечена структура в скалите, в която според археолозите се е помещавала статуя на почитана от фригийците богиня Кибела, чието име се предполага, че е носила и майката на цар Мидас и съпруга на цар Гордион. Точно срещу Писаната скала се намира една от причините да наричат Фригийската долина малката Кападокия. Скалата на 40-те очи е с много издълбани ниши, като от източната й страна в нея се помещава изкопана в скалите гробница с две камери. Природата е изваяла от едната страна на скалата сякаш женско лице, а на гърба на същото - вълк, което, както се шегуват местните, не е случайно. Ще направим и кратък трекинг по фригийския път. Връщане в Ескишехир. Вечеря в ресторант CIERCI AZIZ с музикална програма и битова обстановка. Нощувка.

Шести ден:  Закуска. Потегляме вече и към родна България, изпълнени с много впечатления и хубави емоции, и с вяра и надежда за едно по-добро занапред в новата 2022. При възможност спирка за шопинг на хитовия VIAPORT MARINA TUZLA в азиатската част на Истанбул. Пристигане вечерта. 

 

Цената на пакета включва :

  • Транспорт с лицензиран и комфортен туристически автобус, с включени гранични, магистрални и паркинг такси.
  • 5 нощувки, 5 закуски и 2 вечери в 4 звездни хотели (1 нощувка в Чанаккале, хотел 4*; 2 нощувки в Бурса, хотел boutique; 2 нощувки в Ескишехир, 4* хотел boutique ).
  • Медицинска застраховка за чужбина с ковид покритие. За лица над 65 г има доплащане, според възрастта.
  • Празнична новогодишна вечеря с богато меню, програма и напитки без лимит, с организиран двупосочен трансфер.
  • Вечерята в Чанаккале е в рибен ресторант на брега на Дарданелите, а вечерята на 01.01.2022 е в битов ресторант в Ескишехир.
  • Двупосочен билет с телеферика до курорта Улудагъ.
  • Екскурзоводско обслужване, включващо екскурзовод от агенцията, съвместно с турски лицензиран екскурзовод.
  • Индивидуални слушалки по време на цялото пътуване.

 

Цената на пакета не включва :

  • Входните такси на туристическите обекти - около 86 турски лири.
  • Доплащане за единична стая: 204 лв

 

Забележка : Туроператорът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията и на входните такси, при промяна цените на горивата, изменение размера на таксите по пътуването, промяна на валутните курсове.

Цени

Дата Възрастен в двойна/тройна стая Единична стая
28.12.2021 - 02.01.2022 г. 929 лв. 1133 лв.