България

Русе - Ивановски скални манастири - Червен - Пещера Орлова чука

Русе, България
Маршрут: Свиленград - Любимец - Харманли - Хасково - Димитровград - Пещера Орлова чука - Ивановски скални манастири - с. Червен - Русе
Транспорт: Автобус
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Дати на отпътуване:
Запитване
ПРИНТИРАЙ
цена от
125лв.
Програма

Първи ден: Отпътуване от гр. Свиленград в 06:00ч. (магазин "Жанет"), гр. Любимец в 06:20ч. (сп. „Мангъра”), гр. Харманли в 06:40ч. (хотел "Хеброс"), гр. Хасково – 07:10ч. (магазин "Лидъл", Ритейл Парк); гр.Димитровград - 07:25ч. (новата Автогара). Преди обяд пристигане на първата спирка от маршрута, а именно пещерата Орлова чука. Пещера Орлова чука е открита е през 1941 година. В хода на проучванията ѝ, в нея са намерени останки от праисторически хора. Пещерата е изградена от варовикови скали. Дължината на галериите е с обща дължина от около 14 километра, което я поставя на второ място в България след пещера Духлата в планината Витоша. До пещерата води стръмна пътека от каменни стъпала. Както в много от облагородените пещери, в пещера Орлова чука могат да се видят красиви галерии и да се наблюдават характерните пещерни образувания. Температурата е постоянна през цялата година и е сравнително висока – около 14 градуса. Отпътуване за село Червен. Това е един от най-големите военно-административни, стопански и църковно културни центрове на Второто българско царство (ХІІ-ХІ V в.). Разкрити са замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки. Сред тях се открояват няколко монетни съкровища, накити, епиграфски паметници, керамика, предмети на бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др. Свободно време. Отпътуване за уникалните Ивановски скални манастири до с. Иваново - един от най-големите културни и духовни центрове на Второто българско царство, включени в списъка със защитените световни културни паметници на ЮНЕСКО. Манастирът е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век. Стенописите в църквата „Св. Богородица” са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Отпътуване за Басарбовски манастир „Свети Димитрий Басарбовски”, разположен в долината на река Русенски Лом. Това е единственият в България действащ скален манастир. Отпътуване за гр. Русе. Настаняване в хотел 3*. По желание организиране на вечеря срещу допълнително заплащане. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Освобождаване на хотела. Разходка из гр. Русе и посещение на някои от най-известните забележителности и музейни обекти на града. Посещение на Регионален Исторически музей. Основан е през 1904г. Първоначалният замисъл е сградата да се използва като резиденция на княз Александър I Батенберг, затова и до днес се нарича Дворецът Батенберг. В основата му стоят археологически сбирки на Карел и Херменгилд Шкорпил и на естествоизпитателя Васил Ковачев, които са били събрани в Русенската мъжка гимназия "Княз Борис". Посещение на къщата-музей на Баба Тонка. Сградата, в която се помещава новооткрития музей е напълно ремонтирана и укрепена. В подземието са изложени макети, експонати на затворнически вериги, а помещението е озвучено. Посещение на къщата-музей на Захари Стоянов. Това място е пропито със спомени за този невероятен човек, чието име всъщност е Джендо Стоянов Джедев, роден в село Медвен, Сливенско. Участник е в Априлското въстание от 1879 година. Свободно време за разходка и обяд. Посещение на Пантеонът на Възрожденците. Той е разположен в старото гробище на град Русе, в Парка на възрожденците, издигнат е в памет на българите, дали живота си за свободата на България. Представлява паметник-костница, съхраняваща костите на 453-ма революционери и опълченци, участвали в Руско-турската война (1877-1878г.), четници и културно-просветни дейци. Тук са положени костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Тома Кърджиев, Атанас Узунов, Олимпи Панов и др. Посещение на Националният музей на транспорта и съобщенията. Той е създаден по случай 100 години от навлизането на жп транспорта в България през 1966г. и е ведомствен обект на БДЖ. Разполага с експозиции на открито и в зали в сградата на първата гара в България, която се намира под Младежкия парк в Русе. Представя развитието на железопътния и речен транспорт. Свободно време за разходка. Късния следобед отпътуване наобратно и вечерта прибиране.

 

 

Цената включва:

 • Транспорт с луксозен туристически автобус
 • Нощувка със закуска в хотел 3* в Русе
 • Медицинска застраховка до 65 год.
 • Водач от агенцията

 

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер
 • Входните такси на посещаваните туристически обекти
  • Ивановски скални манастири
  • Скален манастир Димитрий Басарбовски
  • Средновековен град и крепост Червен
  • Пещера Орлова чука
  • Регионален исторически музей, гр. Русе 
  • Къща-музей Захари Стоянов
  • Пантеон на възрожденците
  • Национален музей на транспорта и съобщенията

 

Доплащане за:

 • Единична стая - 25 лв.
 • Седалка първи ред - 15лв./човек
 • Седалка втори и трети ред, първа седалка зад втора врата - 10лв./човек
    

Отстъпка за:

 • Дете до 7 год. настанено в стая с 2-ма възрастни - 15 лв.

 Цени
Дата Отпътуване от Свиленград Отпътуване от Любимец Отпътуване от Харманли Отпътуване от Хасково и Димитровград
28.10.2023 - 29.10.2023 135 лв. 133 лв. 130 лв. 125 лв.
Свържете се сега с нашите експерти или поискайте оферта

Обадете се за резервации на

0888 200 860

Формуляр за попълване

Поискайте оферта