България

Самуилова крепост - Преподобна Стойна - Рилски манастир - Петрич

Петрич, България
Маршрут: Свиленград - Любимец - Харманли - Хасково - Димитровград - Пловдив - София - Рилски манастир - Рупите - Петрич - Самуилова крепост - Преподобна Стойна
Транспорт: Автобус
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Дати на отпътуване: 24.08.2024 - 25.08.2024 г.
Запитване
ПРИНТИРАЙ
цена от
129
Програма

Първи ден: Отпътуване от гр. Свиленград в 05:30 ч. (магазин "Жанет"), гр. Любимец – 05:50 ч. (сп. "Мангъра"), гр. Харманли – 06:10 ч. (хотел "Хеброс"), гр. Хасково – 06:45 ч. (магазин Лидъл, Ритейл Парк, ул.Дунав), гр. Димитровград – 07:00 ч. (Новата Автогара). Около обяд пристигане на Рилския манастир, който е един от най-значимите културни паметници и символ на България, включен в списъка на ЮНЕСКО. Сегашният манастир се намира в близост до село Пастра – недалеч от мястото на първоначалното му изграждане, покрай него тече Рилска река. Това е най-големият манастир в България на 5 етажа като видими са 4 от тях. Църквата „Рождество Богородично” е централният храм на Рилският манастир. Риломанастирската църква е църква от т.нар. „Атонски тип”. Свободно време. Отпътуване за местността Рупите, където в последните години от живота си е живяла ясновидката Ванга. В близост до къщата на Ванга е построен храмът „Св. Петка Българска”. Отпътуване за гр. Петрич и настаняване в хотел 2/3*. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Освобождаване на хотел и отпътуване. Посещение на Самуиловата крепост, която се издига на десния бряг на р. Струмешница, на 16 км западно от гр. Петрич. В края на Х и началото на ХІ в. сл. Хр., по времето, когато българската държава начело с цар Самуил води война с Византия, на това място е изградена Ключката отбранителна система. Част от тази система е и Самуиловата крепост, която заема стратегическо място и е използвана като команден пункт от цар Самуил. Историята разказва, че през 1014 г. войниците на византийския император Василий ІІ нанасят поражение на българската армия и вземат в плен 14 хиляди български войници. Василий ІІ нарежда всичките пленени българи да бъдат ослепени, а на всеки 100 да бъде оставен по един с едно око, за да води другарите си по обратния път към дома. Според една легенда цар Самуил не издържал на гледката на хилядите ослепени свои войници и починал. А Василий ІІ останал в историята с прозвището Българоубиец. Националният парк-музей „Самуилова крепост” включва археологическия обект „Самуилова крепост” с консервирани 13 малки землянки и т.нар. „Голяма землянка”, както и руините на наблюдателната кула на Самуиловата крепост. Над руината е изградена панорамна площадка с мемориална композиция и експозиционна зала. Националният парк-музей е включен в Стоте национални туристически обекта. Днес той е една от най-посещаваните забележителности в Югозападна България. Свободно време за разглеждане и снимки. Отпътуване за село Златолист и посещение на църквата „Свети Георги“ и мястото на Преподобна Стойна - обителта на пророчицата. Църквата „Св. Георги”, в която е живяла Преподобната, със сигурност е една от най-разкошните не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Поразително впечатление правят монументалните образи на Св. св. Кирил и Методий, представени в цял ръст на северната стена на църквата. Отпътуване на обратно и пристигане вечерта.

 

Цената включва:

 • Транспорт с луксозен туристически автобус
 • 1 Нощувка със закуска в хотел 2/3*
 • Медицинска застраховка за лица до 70г.
 • Водач от агенцията

 

Цената не включва:

 • Входните такси на посещаваните туристически обекти
  • Рилски манастир - музейна експозиция - 8 лв./възрастен;    1 лв./учащи
  • Хрельова кула в Рилски манастир - 3 лв./възрастен;   1 лв./учащи
  • Самуилова крепост - 2лв./човек ;  1 лв./ученици и студенти
 • Разходи от личен характер

 

Доплащане за:

 • Единична стая - 25 лв.
 • Седалки първи ред - 15 лв./човек
 • Седалки втори, трети ред и първа седалка зад втора врата - 10 лв./човек

 

Отстъпка за:

 • Дете до 7 год. настанено в стая с 2-ма възрастни - 15 лв.

 


Цени
Дата Отпътуване от Хасково и Димитровград Отпътуване от Харманли Отпътуване от Любимец Отпътуване от Свиленград
24.08.2024 - 25.08.2024 129 140 150 155
Свържете се сега с нашите експерти или поискайте оферта

Обадете се за резервации на

0888 200 860

Формуляр за попълване

Поискайте оферта